Bën zhytjen më të thellë në oqean ndonjëherë, ja çfarë gjen

19:53 | 15 Maj 2019

Një eksplorues amerikan ka realizuar zhytjen më të thellë të oqeanit në histori, për të zbuluar mbeturinat plastike që kishin mbetur në të.

Nëndetësja e Viktor Vescovës zbriti 10.928m në fund të kanalit Mariana të Oqeanit Paqësor, vendi më distant në det.

Zyrtari i marinës detare zbuloi specie të pazbuluara, duke përfshirë kroskomet-antropodë si dhe “derra detar” të tejdukshm gjatë katër orëve eksplorim.

Ai gjithashtu pa mbeturina të prodhuara nga njeriu – duke përfshirë qese plastike, mbështjellëse ëmbëlsirash dhe objekte metalike – në një vend ku asnjë njeri nuk kishte qenë kurrë më parë.

“Ishte shumë zhgënjyese për të parë kontaminimin e dukshëm njerëzor të pikës më të thellë në oqean”, tha Vescovo.

Mbetjet e plastikës kanë arritur përmasa epidemike në oqeanet e botës, me rreth 100 milion ton të hedhura në det, sipas Organizatës së Kombeve të Bashkuara (OKB). /Lajmi.net/