Gjykata e Strasburgut dënon Turqinë me 90 milionë euro

Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut e ka urdhëruar Turqinë që të paguajë 90 milionë euro, për shkak se i ka shkelur të drejtat e njeriut gjatë pushtimit të Qipros veriore. 

Bota

12/05/2014 19:43

Qiproja është e ndarë që nga vitit 1974, kur trupat ushtarake turke pushtuan pjesën veriore të ishullit, pas grusht-shtetit të inspiruar grek, që kishte për qëllim bashkimin e Qipros me Greqinë, njofton REL.

Ky ishull iu bashkuar eurozonës në vitin 2004.

Veriu i okupuar qipriot njihet vetëm nga Turqia.

Gjykata e Strasburgut, bazuar në vendimin e datës 12 maj, ka bërë me dije se pavarësisht se ka kaluar kohë, nuk mund të fshihet përgjegjësia ndaj asaj që ka ndodhur.

Vendimi vjen në kohën kur krerët grekë dhe turqit qipriotë po angazhohen për bisedime të reja që kanë për qëllim ribashkimin e ishullit.